Qafarova Zemfira Həsən qızı

Professor, sənətşünaslıq üzrə fəlsəfə doktoru, prezident təqaüdçüsü, Əməkdar incəsənət  xadimi

Doğum yeri və tarixi:  Azərbaycan, Bakı şəh., 22.11.1942.

Təhsil: 1957-1961 – A.Zeynallı adına Bakı musiqi texnikumunun nəzəriyyə şöbəsi; fərqlənmə diplomu

1961-1966 – Ü.Hacıbəyov adına ADK (indiki Ü.Hacıbəyli adına Bakı Musiqi Alademiyası)

Pedaqoji fəaliyyəti: 1966-cı ildən Ü.Hacıbəyov adına ADK-nın “Musiqi tarixi” kafedrasının müəllimi, dosenti (1986), professorudur (2009).

Musiqişünasların diplom, bakalavr, magistr və doktorluq dissertasiyalarının işlərinə rəhbərlik edib.

Elmi fəaliyyəti: “Üzeyir Hacıbəylinin “Koroğlu” operası” adlı sənətşünaslıq dissertasiyasını , 1984-cü ildə Daşkənd şəhərində  müdafiə edib.

Müxtəlif toplularda yerli və xarici mətbuatda  məqalələr çap etdirir;

Ü.Hacıbəyli adına BMA-da və Bəstəkarlar İttifaqında müxtəlif mövzulu konfranslarda çıxış edir.

1973 –cü  ildən Azərbaycan Bəstəkarlar  İttifaqının üzvü, 2007-çi ildən idarə heyətinin  üzvü, 2012 – ci ildən Bəstəkarlar İttifaqının katibidir.

2012 -ci ildə  Azərbaycan Respublikasının Təhsil Nazirliyinin  Elmi metodik  Şurasınınnın  “İncəsənət” bölməsinin sədri olub.

2013-cü ildən İctimai televeziyanın yayım şurasının üzvüdür.

Z.Qafarova bir neçə kitabın müəllifidir:

1. Рамиз Мустафаев. Баку: Ишыг, 1979

2. Тофик Бакиханов. Баку: Ишыг. 1980

3. Узеир Гаджибеков .Кероглу. Баку: Язычы, 1981

4.Tofiq Bakixanov. Bakı: Azərnəşr, 1992

5. Şəfiqə Axundova. Bakı: Qanun, 1996

6. Hacı Xanməmmədov. Bakı: Şirvannəşr, 1998

7. Тельман Гаджиев. Баку: Тафаккур, 2000

8. Али Ахвердиев. Баку: Сада, 2003

9. Азербайджанское музыкальное искусство. Статьи. Очерки. Рецензии. (1969-2008). Bakı, Səda, 2008

10.Ramiz Mustafayev. Bakı: Səda, 2009

11. Rauf Əliyev. Şərq-Qərb Nəşriyyat Evi. 2014