Əfəndiyeva İmruz Məmməd Sadıx qızı

Professor, sənətşünaslıq doktoru, Əməkdar incəsənət xadimi

Doğum yeri və tarixi: Azərbaycan, Bakı şəh., 02.12.1935.

Təhsil: 1951-1955 - A.Zeynallı adına Bakı Musiqi Texnikumunu; fərqlənmə diplomu.
    1955 – 1960 - Ü. Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyası “Tarixi – nəzəriyyə”.
    1962 – 1965 - Azərbaycan Elmlər Akademiyasının Memarlıq və İncəsənət İnstitutunun aspiranturası.

Pedaqoji fəaliyyəti: 1960 – cı ildənÜ. Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyasında müəllim, Ü.Hacıbəyli adına Bakı Musiqi Akademiyasının “Musiqi – nəzəriyyəsi” kafedrasında professor (2009), sənətşünaslıq doktoru (2006), Azərbaycan Respublikasının “Əməkdar incəsənət xadimi” (2008).
    Bir sıra bakalavr, magistr və fəlsəfə doktorları dissertasiyalarının elmi rəhbəri.

Elmi fəaliyyəti : 1968-cı ildən - Azərbaycan Bəstəkarlar ittifaqının üzvüdür.
    “Azərbaycan sovet mahnısı” mövzusunda sənətşünaslıq namizədi alimlik dərəcəsi, Tiflisdə dissertasiya müdafiə etmişdir (1982).
    Dövrü mətbuatda məqalələri və bir sıra elmi məqalələri çap olunmuşdur.
    Bir sıra Beynəlxalq simpoziumlarda çıxışlar edib.
    Tələbə Elmi Cəmiyyətinin rəhbəri.
    İ.Əfəndiyeva Ü.Hacıbəyli adına BMA-nın kafedra müdiri və dekan vəzifələrinin tutulması ilə bağlı müvafiq komissiyanın sədridir.
    İxtisaslaşmış Müdafiə Şuranın üzvüdür.
    Elmi seminarın sədri və üzvü.
    Tələbə Elmi Cəmiyyətin sədri və elmi rəhbəri.
    Kitabları:
    1. Новое в азербайджанской песне (1958-1972) – Баку.1974
    2. Азербайджанская советская песня – Баку.1981
    3. Композитор Тельман Гаджиев– Баку.1983
    4. Джангир Джангиров (буклет) – Баку.1985
    5. Гордость азербайджанского народа – Baku 1996.
    6. Emin Sabitoğlu- Bakı.2014.
    7.Vasif Adıgözəlov. Баку. 1999.
    8.Axtarış yollarının bəhrəsi – Bakı. 2014
    9. Musiqi mədəniyyətimiz və müasirlik. Bakı 2016